Odiliapeel is een ‘vakmansdorp’. Er wonen en werken veel zzp’ers en vaklui, bijv. in de bouwsector. Daarnaast is de agrarische sector sterk vertegenwoordigd in het buitengebied. Grote bedrijven met veel personeel zijn er nagenoeg niet, met uitzondering van PEKA Kroef, een fabriek die aardappels verwerkt. Qua winkels zijn er onder meer een fijne supermarkt een tuincentrum, een interieurwinkel en de Countrystore waar men diervoeders, gereedschappen e.d. kan kopen. Tevens zijn er een paardenmanege, twee cafetaria’s en diverse kleine ondernemingen, al dan niet aan huis, zoals kapper, pedicure, kleding maken, etc. Voor overige zaken zijn inwoners aangewezen op Uden, of online winkels. Dat zijn inwoners gewend. Er is een actieve ondernemersvereniging, die van alles organiseert voor het dorp. Ondernemers zijn ook maatschappelijk actief en sponsoren het verenigingsleven ruimhartig. Odiliapeel heeft een cultuur waarin inwoners en ondernemers elkaar wat gunnen; mensen doen veel inkopen lokaal, om zo de lokale ondernemers te steunen.

Om een gezamenlijk collectief te bieden aan al de afzonderlijke ondernemers in Odiliapeel om hun belangen sterker te laten gelden in de gemeente Maashorst is de Ondernemersvereniging OVO opgericht. De  O.V.O  heeft voor de leden zowel een zakelijk als een sociaal karakter. De OVO - Ondernemersvereniging Odiliapeel behartigt de belangen van de ondernemers uit of woonachtig in Odiliapeel.

Het zakelijke karakter uit zich, in het organiseren van diverse bijeenkomsten, vergaderingen en het bezoeken van andere bedrijven. Het sociale karakter, zijn vooral de activiteiten voor de Odiliapeelse gemeenschap zoals b.v. de intocht van Sint Nicolaas ,de feestverlichting en de winkeliersaktie.

Het aantal leden van deze vereniging bestaat uit ongeveer een 50 tal  bedrijven/ondernemers die sociaal of te wel zakelijk aan Odiliapeel verbonden zijn.