Stichting Ovilio

Stichting OVILIO organiseerde, op de tweede zondag in juli, de jaarlijkse Schapendag in Odiliapeel. De Schapendag in Odiliapeel was een evenement waar mens en dier samenkomen. De bezoekers konden zien hoe schapen, van verschillende rassen, worden gekeurd in hun vormgeving en de kwaliteit van de wollen vacht. De keuring van schapen, gestart met Texelaar-schapen, groeide uiteindelijk naar meer dan 20 rassen. Van uit ons eigen dorp toonde een groep, “Boeren Spul” genoemd, ook oude ambachten die een indruk gaven van het vroegere leven op de boerderij. Zoals dorsen, stro hakselen en graan malen. Ook het huishoudelijke werk uit die tijd werd gedemonstreerd. Ook te bekijken waren de oude beroepen, zoals het rietvlechten, wolspinnen, hout bewerken, ijzer smeden en natuurlijk ook het schapenscheren en schapen drijven. De vele attracties speciaal voor de kinderen, was gratis toegankelijk en werd omringd met een grote braderie met meer dan 140 kramen en gezellige terrassen met (live) muziek. 

Door deze formule was de Schapendag gegroeid tot één van de grotere evenementen in de gemeente Maashorst.

In 2022 zag het bestuur van de Stichting OVILIO zich tijdens de voorbereidingen voor de 46e Schapendag genoodzaakt om een dikke streep door het evenement te zetten. De reden was het onvoldoende aantal deelnemers om er een goede dag van te maken voor bezoekers, deelnemers, vrijwilligers en sponsoren. Voor Stichting OVILIO was het al een aantal jaren steeds moeilijker om deelnemers te vinden voor de schapendag (schapenhouders, oude ambachtslieden, standhouders etc.). Na de coronacrisis bleek deze trend zich nog verder door te zetten. Mensen zijn gestopt met hun activiteiten of kiezen ervoor om niet meer deel te nemen aan dit soort evenementen.

Het bestuur van Stichting OVILIO betreurde uiteraard dat het evenement in 2022 niet door kan gaan. Maar niet getreurd want OVILIO heeft voor 2023 weer een evenement in de pen zitten waarbij ze met ondersteuning van alle vrijwilligers en ondernemers in en om Odiliapeel, weer deelnemers en bezoekers mogen ontvangen in Odiliapeel.